Wanneer het die Trichardt-trek begin? (Historia, 2021)
Louis   Trichardt   was  'n  paar  jaar   voor  die  werklike   aanvang  van  dieGroot  Trek  reeds  oor  die  destydse  grense  van  die  Kaapkolonie. In   1829bet by  horn die  gedagte ontstaan dat erens oor  die  oosgrens 'n  vreedsameplek  mag  wees waar  hy  'n  gelukkige  tuiste  kon  vind.   Met  hierdie   doel  vooroe  bet  hy   Carolus,   sy  oudste  seun,  met  33  perde,  1,200  beeste  en  8,000skape  oor  die  grens  gestuur  om  grond  te  verkry.    Carolus  bet  12,000 morgeaan  die   Witkeirivier     naby  die  Tsomoberg   vir   99  jaar   van  Hintsa   gehuur.In  Julie   1833 was Louis  Trichardt   DOg in  die  Somersetse distrik   en bet  hornwaarskynlik    in   die   laaste  helfte   van   1833  by  Carolus   gaan  voeg.l DieTrichardt.familie moes   teen  die   lente   van   1834   DOg  langs   die   Witkeigewees  bet,  want  volgens   'n  verklaring    van  die   siviele   kommissaris   vanAlbanie  op  12  September 1834 bet daar enige dae tevore 'n  Boesmanslaafaangekom  wat  voorheen  die  eiendom  was  van  Louis   Trichardt    -,,'n boerwat  onlangs   die   Kaapkolonie    verlaat   bet  en  tans  woonagtig   is   Ran  dieWitkei   in   Kafferland".
Keywords: Trichardt; Louis; Trichardt-trek; Great Trek