Die gevangeneming van Winston L.S. Churchill op 15 November 1899 (Historia, 2021)
Die  gevangeneming van die  spesiale korrespondent van The  MorningPost, Winston Churchill,  bet in  die  verlede reeds 'n  groot  aantal penne inbeweging gebring.   Onlangs is  weer die  aandag op  Churchill  gevestig naaanleiding van die  onthulling  van 'n  gedenkplaat deur die H.M.K.  aan dieStaatsmodelschool te  Pretoria.   Ofskoon hierdie  gebou allereers sy belang-rikheid  ontleen aan die  feit  dat dit  'n  belangrike historiese monument metbetrekking tot  die  onderwys van die  Zuid-Afrikaansche Republiek is,  is  ditook nog  van belang met betrekking tot  Churchill,  aangesien hy  'n  tydlank,saam met 'n  aantal Britse offisiere en 'n  aantal verdagte burgerlike  persone,in di~selfde gebou gevange gehou is.Ten einde ruimte  te  bespaar, word  slegs terloops na  Churchill  se eiemededelings in  die  verband, so os  te  vinde  in  London  to  Ladysmith  viaPretoria, My  Early  Life  en die Nederlandse vertaling  daarvan, Mijn  jongejaren,  verwys.   Hoofsaaklik is  argiefstukke gebruik  wat  meeT lig   op  dieaangeleentheid werp  en  'n   aantal  besonderhede wat  aan  De  Volksstemvan 1899 ontleen is.
Keywords: Winston Churchill; Staatsmodelschool; The Morning Post; Estcourt; Pretoria