Wat is belangrik in die geskiedenis (Historia, 2021)
Elke   gebeurtenis   in  die  verlede   wat   denT die  historiklis    verhaal   word,is  oneindig   ryker   en  gekompliseerder   as  sy  weergawe  daarvan.     Dit   kanook  Die  aDders  Die,  want  die  historikus   kan  onmoontlik   RIles  vermell;i  watclaar  gebeur  bet.    Hy  kies  dus  nit   die  aantal  gegewens wat  tot  sy  beskik-king   staRn, slegs  die  wat  hy  as  belangrik   beskou  en  in  sy  geskiedverhaalwil  opneem.    H y  selekteer  dus.    Maar  dit  bevredig  Die  ODS nuuskierigheidom  slegs  te   weet  dat  die  historikus   sekere  gegewens  selekteer  Die.    ODSwil    ook  weet:   Hoe   selekteer  hy? Wat   is   die   kriterium     vir   historieseseleksie?    Mens  beantwoord   sekerlik  Die  die  vraag  Die  denT te  antwoorddat  hy  die  belangrike   van  die  onbelangrike   skei,  of,  so os  Ernst  Bernheim,dat  hy  slegs  die  wesentlike   in   sy  geskiedverhaal  opneem} Die  vraag   isjuis:   Wat  is  belangrik? Wa:t is  wesentlik? Wat  is  histories?2    Wanneerbars   'n  feit,  so os  Georg  Simmel   dit   uitgedruk   bet,  "oor   die   drumpel   vandie  historiese   bewussyn
Keywords: Historical selection; Maurice Mandelbaum; Eduard Meyer; Hans Freyer; History; Historians; What is history