Die vraag na én moontlike nuwe benadering van Geskiedenis as skoolvak (Historia, 2021)
Die   woord   "geskiedenis"    kan   in   tweerlei   betekenis   opgeneem  word.Dit   kan  nl.   staan  vir   dit   wat  gebeur  bet,  d.w.s.  vir   die  volle   werklikheidin  objektiewe   sin,   maar   dit   kan   ook   staan  vir   die   beskrywing    van   watgebeur  bet,  d.w.s.   vit   die   verhaal   van  die  geskiedenis  of  die  geskiedenisin   subjektiewe   sin. Vakwetenskaplikes    aanvaar   dat   die   onderwys   vandie   geskiedenis  van  'n   yolk,   berus   op  die   opvatting    of  voorstelling    watdaardie   yolk   vir   homself   van  die   geskiedenisverhaal  mask. So'n     voor-stelling   of  opvatting   word   Die  deur  die  historici   in  die  eerste  pick  geskepDie,  want   dit   ontstaan   en  bestaan  reeds  in   die   opvatting    van  die   yolk'Ivoordat   die  historikus    daaraan  gestalte  gee.    Hy   benader  die  geskiedenisas  werklikheid    vanuit   sy  stand punt   oor,  of  opvatting   van  die  geskiedenis.Vanuit    hierdie    standpunt   interpreteer    hy   die   verlede,   en   dit   last   hornsekere  gebeurtenisse  of  feite   onderstreep  oi   benadruk,   terwyl   soder   weerin  die  skaduwee  gestel  word.     Hy   beskou  die  geskiedenis  vanuit   'n  sekerehoek,   al  na   gelang   sy  geskiedenisvoorstelling    horn  lei. Souder  hierdieinterpretasie   van  die  geskiedeniswerklikheid   kan   ODS geeD geskiedskrywingkry   Die  en  bly   die   werk  van   'n   skrywer  blote   kroniekskrywing    so os  diewerk   van  die   monnike    in   die   kloosters   van  die   Middeleeue.     Aan   diesoder   kant   is   dit   hierdie   interpretasie    wat  die   subjektiewe   element   sandie   geskiedskrywing    verleen,   want   dit   kom   daarop   Deer  dat   geeD tweeskrywers   dieselfde  voorstelling    van  'n  besondere  gebeurtenis  gal  gee  Die.Dit   mask   egter  nog   Die  die   geskiedenisverhaal   onwaar   Die,  tensy   dit   'nopsetlike   verdraaiing    inhou   waarmee  die   skrywer   'n   vooropgesette   ideewil  bewys  en  clan sy feite  so  uitsoek  of  weglaat,  da:t hy  daarmee  sy  stellingkan  bewys.    Dan  is  dit  egter  Die  meeT interpretasie   Die,  maar  verdraaiing.Indien   ODS dug  by   'n  yolk   op  verskillende   lye   in   sy  geskiedenis  verskil-lende  geskiedenisvoorstellings   of  beeld   aantref,   moet  ODS verwag   dat  diegeskiedskrywing   in  daardie  lye   dienooreenkomstig   gal  verskil.
Keywords: History in schools; Teaching history; History as subject; Interpretation