n Terugblik en perspektiewe in verband met geskiedenishandboeke in ons middelbare skole (Historia, 2021)
Die  handboek is  en bly  voorlopig  DOg die belangrikste hulpmiddel bydie  geskiedenisonderrig in  ODS middelbare skole  en  deur kaarte  en illus-trasies  (persone, gebeurtenisse) sleek ODS hed~ndaagse handboek gunstigaf  by  sy  voorganger van  'n  halwe  eeu of  meeT gelede.Die   handboek is   gebaseer op  die  vereiste8 van  die  provinsiale  oflandswye leerplan, waarin riglyne  verstrek word, bepaalde onderdele meeTbeklemtoon word  as  ander, die  arbeidsveld  in  vaderlandse. en  wereld.geskiedenis verdeel word, e.d.m.Binne  die  raamwerk  van  die  leerplan  ne('m ODS, behalwe  riglyne,ook beperkings waar.Hulle   staan, behalwe  met  die  doelstellings  en  ;!£bakening van  dieleerplan,  o.m.  ook  in  verband  met  die  bevattingsvermoens van  die  leer-linge  in  die  agtereenvolgende standerds.In  die  middelbare  skole  wat  onder  die  sorg  van  die  TransvaalseOnderwysdepartement val,  is,  kragtens die  beginsels van  di£ferensiasie, 'nverdere poging  aangewend om die  leerstof by  die  verstandelike peil  vandie  leerlinge  aan te  pas.   Veral  met betrekking  tot  die  C-baanleerlingelei  die  uitvoering  van die  beginsel tot  verdere beperking en  verder deur-gevoerde beknoptheid.Meer beperkings vloei  voort  nit  eise t.o.V. lesure vir  die  aDder vakke,die  vasgestelde aantal skoolure  per  week, e.d.m.In  baie  opsigte kom  al  hierdie  beperkings 'n  yak  SODS geskiedenis,wat  van  al  die  vakke  in  die  middelbare  skool  ongetwyfeld die  naasteaan die  lewe staan, Die ten goede Die.Van  die bekende Nederlandse kultuurhistorikus, prof.  dr.  J.  Huizinga,is  die  uitspraak  afkomstig  dat  beknopte geskiedenis geeD geskiedenis isDie, maar  op  sy beste leerstof vir  onderwysdoeleindes. Geskiedenis, aldu!iprof.  Huizinga,  moet boeiend wees en om aan die vereiste te  kan  voldoenis   'n  sekere mate  van  uitvoerigheid  nodig  wat  die  skoolhandboek Diealtyd  kan  gee nie
Keywords: Schools; Teachers; Secondary schools; Textbooks; History as subject; Teaching of History