Die wedervarings van 'n oud-onderwyser tydens die Tweede Vryheidsoorlog, 1899-1902 : VI (Historia, 2021)
Gedurende  die  oorlog   was  Groenpunt   vir   die   Engelse  outoriteite    dieversamelplaas   van  Boere  wat  as  krygsgevangenes  van  heinde  en  vcr  daar-heengebring  is.    'n  Troepeskip  is  voortdurend   gereed  gehou,  sodat  wanneerdie  krygsgevangenes  aangegroei  bet  tot   'n  vol   skeepslading,  bulle   dadelikverskeep  kon  word.     Gevolglik   was  ODS binne  enkele  oomblikke   nadat  ODSdie   bevel  ontvang   bet,  gereed  om   Ran  boord   van  die  wagtende   skip   tegaan.    In   lang   opgestelde  rye  is  ODS deur  middel   van  'n   loopplank   aanboord   gebring   en  moes  ODS sonder  vertraging   na  die  benededek  gRan  omsitplek   aan die  tafels  in  te  Deem.   Oor'n    groot  lengtedeel  van  die  skip  betslaapmatte   oorkruis    gestrek.Onder  streng  bewaking,  en  tot  in  die  verste  hoeke  van  ODS benededek-tuiste  volgepak,  was  ODS na  die  aanvang  van  die  seereis nit  Tafelbaai,   Dogvir   'n  geruime  tyd   Die  toegelaat  om  op  die  bodek  te  verskyn  Die.    Skyn-baar  bevrees  vir   'n  poging   tot  weerstand  van  die  kant  van  die  gevangenes,bet  'n  sterk  wag,  die  trap   wat  na  die  bodek  gelei  bet,  versper.    Vir   mensewat  toe   vir   die   eerste  keel   met   die   wieg-   en  huppelbewegings   van   'nskip   op  die   oop  see  kennis   gemaak  bet,  was  die   toestand   claar  in   diebedompige   benededek,  onuithoudbaar. Later   in   sy  vaart   op  die  wye  seeom  Kaappunt   been,  bet  die   skip   se  bewegings  op  die   onstuimige   golwe,feitlik    niemand   van  seesiekte  gevrywaar
Keywords: India; Prisoners of war; Bellary