Die geskiedenis van die Ama-Xhosa en Ama-Thembu (Historia, 2021)
Die    doe I    van   hierdie     kart    historiese    oorsig    is    geensins   om    'nvolledige    gedokumenteerde  verslag   van   'n   stuk   oorspronklike    navorsingweer  te  gee  nie.     Die   posisie  is  egter  dat  ten  spyte   daarvan   dat  dit   dieKaapse  Bantoe-stamme  is   met  wie   die   Blankes   die   langste  tradisie   vankontak    bet,   claar   oar   bulle    geskiedenis   baie   weinig    bekend   is. Diehistorikus    in   Suid-Afrika    kan   nie   daarvoor   geblameer  word   nie   aange-sien  die  bestudering   van  stamgeskiedenisse besondere  tegnieke  vereis,  watnormaalweg   nie   op  die  pad   van  die  historikus   se opleiding   val  nie.    Dierekonstruksie    van   stamgeskiedenisse  is   daarom   eerder   die   taak   en   dieverantwoordelikheid     van   die   etnoloog   of   volkekundige.Die   Bantoe   van   die   Republiek   word    gewoonlik    in   vier   hoofgroepeverdeel,  nl.    (a)    Nguni,    (b)    Sotho,   (c)   Venda   en   (d)   Herero-Ovambo.Die   Nguni   word    weer   op   bulle    beurt    in   vier   hoofgroepe   verdeel,   nl.Swazi,    Natal-Nguni, Kaapse    Nguni     en   die    Transvaal-Ndebele. Onsbelangstelling    bier   word   slegs  geverg   deur   die   Kaapse   Nguni,    of   saGsbulle   oak  soms  genoem word   die  Xhosa-sprekende  Bantoe.    Hierdie   groepBantoe  word   weer  op  bulle    beurt   as  volg   ingedeel
Keywords: Cape Bantu; Genealogy; Ama-Thembu; Ama-Xhosa