Biografiese skets : Cornelis Jansen Uys ("Charles") (Historia, 2021)
TQe prof.  dr.  C.  J.  Uys  san  die  end  van  1963 die  hoogleraarsampin   Geskiedenis san  die   Universiteit  van  die   Oranje-Vrystaat neergelebet,  bet  hy  kon  terugblik  op  byna  'n  kwarteeu van  diens  en  bon  san'n  gelukkige  belangstelling  wat  van  horn  geen inspanning  geverg  betnie  en san  horn louter  genot verskaf bet.   Toe  hy  in  1941  in  opvolgingvan  prof.   S.  Barnard,  hoof  van  die  departement Geskiedenis Ban diedestydse Universiteitskollege  van  die  Oranje- Vrystaat  geword  bet,  washy  die  vierde  hoof  van die  departement en slegs die  tweede persoon watsan  die  hoofskap van  die  departement ook  'n  professoraat kon  verbind.Vandag  klink   dit  byna  onwerklik,  maar  tog  is  dit  so  dat  prof.  Uys  in1941  Bonder hulp  van  enige sara,  al  die  werk  in  die  departement moesbehartig.    Sedertdien en  danksy  veral  prof.  Uys  se  lewendige belang-stelling,  bet  ontwikkeling  ingetree.   Met  die  groei  van  die  VrystaatseUniversiteit,  bet  die   departement Geskiedenis meer  as  net  tred   gehou.Net  BOOS die  studentegetalle, bet  ook  die   personeel aangewas -eelStot  twee, daama  tot  drie  en uiteindelik  tot  vyf.    Waar prof.  Uys  san diebegin van  sy  loopbaan alleen gestaan bet, kon  hy  san die  end  van  1963een van  die  sterkste bemande Geskiedenisdepartemente in  die  land  sansy  opvolger, prof.  J.  J.  Oberholster, nalaat
Keywords: Charles, Uys; Cornelis Janse; Biography; University of the Orange Free State