Het huis De Fonteyn te Culemborg (Historia, 2021)
Het zo markant op de hoek van de Achterstraat en de Binnen Molen- straat gelegen huis "De Fonteyn", zoals het oudtijds heette (oudste ver- melding van de naam dateert van 1625), heeft toebehoord Ran de grootvader van Jan van Riebeeck, de Culemborgse notaris en procureur Govert Antho- nisz., die aldaar ook de functies van kerkmeester (1603..1605), schepen- burgemeester (1642) en ouderling (1652) heeft bekl~ed. WaRT Jan van Riebeeck's vader, de chirurgijn Anthony van Riebeeck, die omstreeks 1618 met Govert Anthonisz. oudste dochter Elisabeth trouwde, geen eigen huis te Culemborg heeft bezeten en daardoor het geboortehuis van de stichter van Suid-Afrika niet meeT kan worden aangewezen, is, zoals blijken zal, het huis "De Fonteyn" het enige oude huis te Culemborg, waarvan met zekerheid kan worden gezegd, dat er sterke herinneringen aan Jan van Riebeeck en de zijnen aan verbonden zijn.
Keywords: Jan van Riebeeck; Culemborg; De Fonteyn