Aantekeninge over de ontdekking van een kaart van Vinland (Historia, 2021)
In 1967 is in de Universiteitsbibliotheek van de Gemeente-Universiteit te Amsterdam enige dagen een oorspronkelijke Middeleeuwse kaart van Vin- land -gelegen in het huidige Massachusetts, V.S.A. -te zien geweest. Deze kaart is in 1965 door de Universiteit van Yale in de V.S.A. sallieD met twee Midde.leeuwse geschiedwerken en met een uitvoerige toelichting van de Britse kartografen R. ~-\.. Skelton en G. D. Painters en de curator Th. Marston van Yale gepubliceer.1 Dit is gebeurd met veel ophef en publiciteit vanwege de Universiteit van Yale, vlak voor Columbusdag 1965; dit is 12 oktober, de dag waarop in 1492 Columbus voor het eerst Amerika heeft gezien. Tussen de aankoop van kaart e~ geschiedwerken door Yale in 1958 en de publikatie is in diep stilzwijgen door enkele mensen op deze aanwinsten gestudeerd
Keywords: Vinland map; Middle ages; America; Vinlandia