Die Veranderende Grondbesettingspatroon van die Ngqikastam gedurende die 19de eeu (Historia, 2021)
Die Ngqikastam was een van die Xhosastamme wat in die loop van die 19de eeu groot grondverlies gely het en aan massaverskuiwings moes deelneem. Die belangrikste faktore wat hiertoe bygedra het, was ongetwyfeld die onderlinge botsings en tweedrag in Xhosageledere en die voortdurende blank-swart-konflik aan die Oosgrens.
Keywords: Ngqika; Xhosa; 19de eeu; 19th century; Rharhabe; Grondbesetting; History; Geskiedenis; Frontier wars; Grensoorlog; Eastern Frontier conflicts; Oosgrens konflikte