LOTGEV ALLEN VAN DRIE BROERS DOUWES DEKKER IN DE ANGLO-BOEREOORLOG 1899-190 (Historia, 2021)
Guido Maximilliaan Gustaaf Douwes Dekker was de jongste van de drie broers met dele familienaam, die als vrijwilligers bij de Boeren aande oorlog in Zuid-Afrika heb-bell deelgenomen. De twee oudere broers heten Jules en Ernest. Guido is geboren te Batavia op 20 oktober 1883, zat in de derde klas van de vijfjarige Hogere Burgerschool in die stad en werd 16 jaar in oktobe r1899, toende Tweede Anglo-Boereoorlog uit-brak. Omstreeks die tijd was bet gezin der drie broers zwaar getroffen door bet over-lijden van bun moeder Louise Margaretha geboren Neumann op 17 juni 1899, een emstig geldelijk verlies in de makelaarspraktijk in koloniale produkten van bun vader Auguste en de werkloosheid van Ernest, die zijn ontslag op een suikerplantage op Java had gekregen. Ook de betrekking welke Jules bekleedde, had blijkbaar weinig te betekenen.
Keywords: Biographies; South African War; Burgher-Volunteer relationships; Suez Channel; Douwes Dekker; G.M.G; Anglo-Boer War; Dutch volunteers; History