Anatomie van ŉ Teologiese Ideologie: Die Hervormde Kerk se Steun aan die Apartheid Ideologie (Historia, 2021)
AfrikaansHierdie artikel ondersoek die ondersteuning wat die Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika (NHKA) aan die apartheid ideologie gegee het. Amptelike dokumente van hierdie kerk word gelees binne die raamwerk van die aksentskuif wat in Afrikanernasionalisme plaasgevind het. Daar word ook aandag gegee aan die eenheidsperspektief op volk en kerk, en later op ras en kerk. Die teologiese en historiese legitimering van apartheid en van die kerk se eie rasgebaseerde kerkwet dra verder by tot ŉ begrip van die kerk se ideologiese praktyk.   EnglishAnatomy of a Theological Ideology: Support of the “Nederduitsch Hervormde Kerk” for the Ideology of Apartheid This article explores the support of the “Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika” (NHKA) for the ideology of apartheid. Official documents of this church are examined within the framework of changing accents in Afrikaner nationalism. Attention is also given to the unitary vision of people (volk) and church, and later of race and church. The theological and historical legitimisation of apartheid and of its own racial church law further the understanding of this specific church’s ideological practice.
Keywords: Afrikaners; apartheid; Giliomee; nasionalisme; Nederduitsch Hervormde Kerk; rassisme; teologie; Duch Reformed Church; nationalism; racism; theology