(untitled) (Historia, 2021)
Afrikaans Met die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog in 1914, het die Unieverdedigingsmag nie oor ’n kantienstelsel beskik wat saam met die SuidAfrikaanse troepe na Duits-Suidwes-Afrika gestuur kon word nie. Ná die onttrekking van die grootste deel van die Britse soldate uit Suid-Afrika in daardie jaar, is die Britse kantienorganisasie in Suid-Afrika - die SuidAfrikaanse Garnisoensinstituut - tot die beskikking van die Unieverdedigingsmag gestel. Die vaagheid van die ooreenkoms tussen die Britse en Suid-Afrikaanse militêre owerhede, tesame met allerlei negatiewe gerugte wat die rondte gedoen het, het tot swak verhoudings gelei. Alhoewel daar ’n mate van waarheid in sommige van dié gerugte was, het die meeste van die kritiek uit ’n misverstand ten opsigte van prysbepaling, die beleid rakende winste, en die toegewings wat aan die SAGI deur die Suid-Afrikaanse regering toegestaan is, gespruit. Dié toedrag van sake het tot die stigting van ’n Suid-Afrikaanse kantienstelsel, die Unieverdedigingsmagsinstituut, in 1916 gelei. English The Union Defence Force had no canteen organisation to accompany her troops into German South West Africa, following the outbreak of the First World War in 1914. Following the withdrawal of the majority of British troops from South Africa in that year, the British canteen organisation in South Africa, the South African Garrison Institutes (SAGI), was placed at the disposal of the Union Defence Force. The vagueness of the agreement between the British and South African military authorities, together with the presence of large-scale rumours led to a breakdown in relations. Despite truth in some of the disparagement, most of the criticism was found to be rooted in misunderstanding with regard to the fixing of prices; policy regarding the generation of profit; and the details of the concessions allowed to the SAGI by the South African government. These circumstances led to the establishment of a South African canteen system, the Union Defence Force Institute (UDFD, in 1916.