(untitled) (Historia, 2021)
South African participation in the Korean War (1950–1953) in direct support of an international military offensive led by the United States of America demonstrated the National Party administration’s commitment to opposing Communism. This article details how the deployment of South African Air Force 2 Squadron achieved the strategic objectives of the South African government in supporting the anti-communist United States-led United Nations coalition in the Korean War. It evaluates the performance of South Africa’s Air Force in their first operational test since the Second World War. The combat operations discussed under the scope of this article include the first tactical engagement of 2 Squadron in support of the initial advance (19 November to 21 December) 1950 and then later, the retreat of the United Nations force. Suid-Afrika se deelname aan die Koreaanse Oorlog (1950–1953), in direkte ondersteuning van ’n internasionale militêre offensief onder leiding van die Verenigde State van Amerika, het die Nasionale Party-regering se verbintenis tot die teenstand van Kommunisme getoon. Hierdie artikel beskryf hoe die ontplooiing van 2 Eskader van die Suid-Afrikaanse Lugmag die Suid-Afrikaanse regering se strategiese doelwitte bereik het deur die anti-kommunistiese Verenigde Nasies-koalisie, onder leiding van die Verenigde State, in die Koreaanse Oorlog te ondersteun. Dit beoordeel die optrede van Suid-Afrika se lugmag in hulle eerste operasionele toets sedert die Tweede Wêreldoorlog. Die gevegsoperasies wat onder die bestek van hierdie artikel bespreek word sluit die eerste taktiese optrede van 2 Eskader, ter ondersteuning van die oorspronklike opmars (19 November–21 Desember) van 1950, en die latere terugtrek van die Verenigde Nasies-mag.