(untitled) (Historia, 2021)
Na jare se gesoek bet dit my eindelik geluk om ’n kopie van Jan Bantjesse dagverhaal, soos uitgegee deur Gustav Preller in opdrag van die AlgemeneDingaansdagkommissie,i tel insae te kry. Hierdie eksemplaar is deur prof.C. J. Uys san mnr. L. J. Spies geskenk, waarin baie waardevolle aanteke-ninge deur prof. Uys aangebring is.2Dit is verbasend dat Preller beweer dat Bantjes die opsteller was vandie Piet Retief.Dingaan-traktaat. Hy was Die by die ondertekening daarvanteenwoordig Die, aDders sou hy saam met Piet Retief en sy volgelinge vermoorgewees het.s Dis meeT waarskynlik dat die kopie waarna Preller verwysdeur Bantjes gemaak is na die Wenkommando die traktaat by Retief segebeente gekry bet.Laat ODS nou eels Bantjes self beskryf. ODS lees vir die eerste keelvan Bantjes in eerw. Erasmus Smit se dagboek (Voortrekker mense II, p.79): "De hr. De Klerk heeft ’n bruine jonknian met zich medegebracht;en claar deze enige talenteD heeft, verzocht ik hem in de kerk voor te lezen ente zingen. Hij voldeed mij zeer wel. Zijri naam is Jan Bantjes; maar hijheeft zich binneD kort zelf san deze dienst onttrokken en hij vond veelschrijfwerk bij de belen in dit Leger". De Klerk bet die 30ste Desember1836 in die laer aangekom met ’n perdewa van Beaufort- W es sf. Prellerse Bantjes bet na die anneksasie van Natal na die Transvaal gegaan. Prof.Uys se hy is in Januarie 1840. na die Kaapkolonie terug en bet voorlesergeword in die kerk op Humansdorp en ook onderwys gegee. In 1865 bethy na Potchefstroom verhuis waar hy op 10.3.1887 oorlede is. (Sien DieBrandwag, 14.12.56