(untitled) (Historia, 2021)
Dr. E. C. Godee Molsbergen vermeldt in zijn bekende werk De Stichter van Hollands Zuid-Afrika fan van Riebeeck, 1618-1677,1 dat J.an vanRiebeeck, in de jaren, dat hij als secretaris de "Hoge Regering", bet college van Gouverneur-Generaal en Raden te Batavia, bijstond, aan Heren XVII, de bestuurders del Verenigde Oostindische Compagnie in Nederland, her-haaldelijk verzocht te mogen worden benoemd tot Raad van Indie. In 11;)71 richtte hij zel£s tweemaal een dergelijk verzoek’ tot die Heren; bet laatste was 17 des. 1671 gedateerd en woldt door Molsbergen a£gedrukt. Bij bet doorbladeren, met een geheel ander Joel, van een del talrijke bundels met brieven, die, nit Batavia verzonden, in handen van Heren XVII kwamen,2 viel mijn aandacht op een later, overeenkomstig, verzoekschri£t; bet is van 31 jan. 1674 en men vindt bet hieronder als bijlage a£gedrukt. Van Riebeeck had blijkbaar verwacht, dat in de brieven van Heren XVII, die op 5 januari 1674 te Batavia nit patria waren ontvangen, brieven, die van 17 mei en van 21 juni 1673 dateerden, een gunstig antwoord op zijn verzoek van 17 dec. 1671 zou zijn opgenomen. Nu dat niet bet geval was, maar ook geen weigerend antwoord was ontvangen, herhaalde hi j nog cellS zijn verzoek. In de Compagniesarchieven tro£ ik geen antwoord op dele, vermoedelijk Van Riebeeck’s laatste, poging aan; waarschijnlijk hebben de Heren bet verzoek geen antwoord waardig gekeurd.